Hoe effectief een back-up van je WordPress website maken?

De gouden regel bij het updaten van je website is om altijd een back-up te maken.Ondanks dat het een cruciale stap is, wordt het vaak verwaarloosd. In het geval dat een update misgaat, kan een website voorgoed verloren gaan als je vergeet een back-up te maken. Daarom is het belangrijk om het onderdeel te maken van je proces telkens wanneer je wijzigingen aanbrengt op je website.

Inhoudsopgave

effectief een back-up van je wordpress website maken

De gouden regel bij het updaten van je website is om altijd een back-up te maken.

Ondanks dat het een cruciale stap is, wordt het vaak verwaarloosd. In het geval dat een update misgaat, kan een website voorgoed verloren gaan als je vergeet een back-up te maken. Daarom is het belangrijk om het onderdeel te maken van je proces telkens wanneer je wijzigingen aanbrengt op je website.

Je kan ook gewoon zelf een fout maken terwijl je aan je website bezig bent waardoor je graag gewoon even terug in de tijd zou willen gaan. Als je een back-up neemt vlak voor je begint kan je dus ook echt terug in de tijd gaan.

Hoe nu effectief een back-up van je WordPress website maken?

Voordelen van back-ups:

Waarom zou je eigenlijk tijd en moeite steken in het maken van back-ups van je website? Het antwoord is simpel: gemoedsrust. Stel je voor dat je website plotseling wordt gehackt, of dat er iets misgaat tijdens een update – zonder een recente back-up zou je al je kostbare content en harde werk kunnen verliezen. Met regelmatige back-ups ben je echter altijd voorbereid op het onverwachte. Bovendien kunnen back-ups je tijd besparen bij het herstellen van je website na een probleem, waardoor je snel weer online kunt zijn en je bedrijf kunt laten draaien. Kortom, het maken van back-ups is een investering in de stabiliteit en continuïteit van je online aanwezigheid.

Je kan hiervoor niet enkel op je hosting rekenen. Zij nemen in veel gevallen een back-up op hun eigen servers, maar wat dan als hun datacenter uitvalt? Ook kan je niet altijd gratis een back-up terug laten zetten.

Opslag van back-ups

Zodra je de beslissing hebt genomen om regelmatig back-ups van je website te maken, is het van vitaal belang om na te denken over waar je deze back-ups gaat opslaan. Dan bedoel ik vooral off-site of on-site. Off-site wilt zeggen niet op de locatie waar je website ook draait. On-site is dus op dezelfde locatie als je website. Als je enkel on-site back-ups neemt en er gaat iets mis met je hosting heb je dus niks meer.
Het kiezen van de juiste opslagoptie kan een groot verschil maken in termen van toegankelijkheid, beveiliging en betrouwbaarheid op lange termijn. Gelukkig zijn er tal van opties beschikbaar, variërend van cloudopslagservices zoals Dropbox, Google Drive en OneDrive tot meer geavanceerde oplossingen zoals Amazon’s S3 en Backblaze.
Bij het kiezen van een opslagoptie is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals gebruiksgemak, schaalbaarheid en locatie. Het hebben van off-site back-ups is ook cruciaal om je gegevens te beschermen tegen calamiteiten zoals brand, overstromingen of diefstal. Door je back-ups op een externe locatie op te slaan, kun je ervoor zorgen dat je altijd toegang hebt tot je gegevens, zelfs als er iets met je fysieke locatie gebeurt. Kortom, het kiezen van de juiste opslagoplossing is essentieel om ervoor te zorgen dat je back-ups veilig en gemakkelijk toegankelijk zijn wanneer je ze het meest nodig hebt.

Zelf gebruik ik Backblaze voor back-ups van klanten. Om dit in te stellen heb je wel wat technische kennis nodig. Het is niet zoals Google Drive verbinden met je plugin waarbij je enkel moet inloggen en je plugin toestemming geven om je Drive te gebruiken.

Frequentie van back-ups

Het bepalen van hoe vaak je back-ups van je website moet maken, is een belangrijke overweging voor elke bedrijfseigenaar. Een eenvoudige en vaak gekozen optie is om wekelijkse of maandelijkse back-ups in te stellen. Hoewel dit misschien overdreven lijkt, is het eigenlijk een verstandige keuze, zelfs voor websites die niet wekelijks worden bijgewerkt. De kosten voor opslag zijn tegenwoordig laag (als je kiest voor off-site) en wekelijkse/maandelijkse back-ups bieden een extra laag gemoedsrust. Voor websites met frequente updates of e-commerceactiviteiten kan het echter verstandig zijn om meerdere keren per dag back-ups te maken. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je altijd beschikt over de meest recente versie van je websitegegevens, wat van vitaal belang kan zijn in het geval van een noodsituatie of dataverlies.

Testen van back-ups

Een back-up is pas een back-up als deze getest is. Het is van cruciaal belang dat je begrijpt dat het testen van je website-back-ups essentieel is. Vergelijk het met het testen van een brandalarm in een kantoorgebouw of thuis – je moet er zeker van zijn dat het correct werkt, zodat je, in geval van nood, snel kunt handelen. Als je elke dag/week/maand een back-up neemt zonder te testen zou het wel heel zuur zijn als je op een dag merkt dat je je back-up niet kan terugzetten omdat er ergens iets verkeerd was met de instellingen. Je moet niet elke back-up testen natuurlijk maar als je de eerste keer een back-up neemt is het cruciaal dat je deze ook in een testomgeving terugplaatst om zeker te zijn dat alles werkt naar behoren.

Gemoedsrust

De kernreden waarom elk bedrijf back-ups moet maken van hun website. Het draait allemaal om gemoedsrust. Het is de geruststellende wetenschap dat je bedrijfskritieke gegevens veilig zijn, wat er ook gebeurt, en dat je altijd kunt terugvallen op je back-ups om snel weer operationeel te zijn.

effectief een back-up van je wordpress website maken
Verschillende onderhoudspakketten, inclusief back-up, bij RH Website.

Geen tijd of kennis om je hiermee bezig te houden

Als je op zoek bent naar uitgebreide bescherming en onderhoud voor je WordPress-website, overweeg dan om te profiteren van onze professionele onderhoudspakketten. Onze onderhoudspakketten zijn ontworpen om je gemoedsrust te bieden door je website te beschermen tegen mogelijke problemen en ervoor te zorgen dat deze altijd soepel blijft draaien.

Met onze onderhoudspakketten bieden we een uitgebreide reeks diensten, waaronder:

  • Regelmatige back-ups van je website, zodat je altijd een recente kopie van je gegevens hebt.
  • Continue beveiligingsupdates om je website te beschermen tegen potentiële bedreigingen.
  • Prestatieoptimalisatie om ervoor te zorgen dat je website snel en responsief blijft.
  • Uptime-monitoring, zodat we direct op de hoogte zijn van eventuele uitvaltijden.

Onze onderhoudspakketten bieden ook extra voordelen, zoals website-audits, snelheidsoptimalisatie en SEO-analyse, om ervoor te zorgen dat je website optimaal presteert en goed scoort in zoekmachines.

Bekijk onze website voor meer informatie over onze verschillende onderhoudspakketten en prijzen hier. Ons toegewijde team staat klaar om je te helpen bij het kiezen van het juiste pakket voor jouw behoeften en om ervoor te zorgen dat je website de bescherming en ondersteuning krijgt die het verdient. Met onze onderhoudspakketten kun je met een gerust hart vertrouwen op de continue werking en groei van je WordPress-website.

Deel dit artikel

Protected by Security by CleanTalk