Top 10 website design regels

Waarom moet je met website design regels rekening houden? Lees hier welke 10 tips je zeker moet toepassen als je een website maakt.

Inhoudsopgave

website design regels

Waarom moet je met website design regels rekening houden?

Iedereen die een website ontwerpt wilt dat deze er goed en mooi uitziet. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je bezoekers en dus je potentiële klanten. Om dit te bereiken zijn er enkele website design regels die ervoor zorgen dat je site er beter gaat uitzien. Je kan hier en daar zondigen tegen sommige regels maar als je nergens rekening mee gaat houden gaat je site er heel raar uitzien en zeker niet gebruiksvriendelijk zijn. 

1. Vermijd leesbaarheidsproblemen

Als je gebruikers je teksten niet kunnen lezen stopt het verhaal van je website. Je boodschap zal nooit overkomen. Wanneer krijg je leesbaarheidsproblemen? Te weinig contrast tussen je gekozen kleuren, te klein lettertype, tekst over een slecht gekozen afbeelding. 

Het is belangrijk dat je genoeg contrast tussen je kleuren hebt. Lichte tekst op donkere achtergrond of andersom. Vergeet niet dat sommige mensen kleurenblind zijn en voor hen wordt het nog moeilijker om je tekst te lezen als je te weinig contrast gebruikt.
Als je tekst op een afbeelding wilt zetten gebruik dan zeker een overlay. Dit is een licht doorschijnende laag die je over je afbeelding zet om meer contrast te creëren. 

Zorg dat je lettertype niet te klein is of te ingewikkeld is. Te klein zorgt ervoor dat veel mensen het gewoon niet gelezen krijgen. 
Speciale, ingewikkelde lettertypes zorgen dat een tekst heel vermoeiend wordt om te lezen. Onderstaande tekst heeft dezelfde grootte als deze tekst maar is gewoon een ander lettertype. Het lijkt in je hoofd misschien mooi maar het is zeker niet vlot leesbaar.  

Zelfde formaat als de rest van de tekst maar een gewoon een slecht gekozen lettertype.

2. Pas een visuele hiërarchie toe

Visuele hiërarchie is simpelweg gebruik maken van kleuren en groottes om je bezoeker te laten weten wat belangrijk is en hoe de site bekeken moet worden. 

Bijvoorbeeld: de titel van dit artikel is veel groter dan de titels in het artikel zelf. Het is de bedoeling dat bezoekers eerst de titel lezen en daarna de rest van het artikel. Zo maak je een hiërarchisch onderscheid.

Kleur kan ook helpen om een hiërarchie te verkrijgen. Knoppen op een homepagina zet je best in een fellere kleur dan de rest van je pagina zodat deze eruit springen. 
Links zet je ook best in een andere kleur zodat bezoekers weten dat ze daar kunnen klikken. 

Met je hiërarchie kan je je bezoekers sturen naar wat jij het belangrijkste vindt op je site. Wil je dat ze zeker klikken op een knop om een afspraak te maken? Zorg dan dat deze opvalt.

3. Overdrijf niet met lettertypes

De algemene regel is dat je maximum 3 verschillende lettertypes gebruikt op je website. Te veel lettertypes zorgt ervoor dat je site er niet gestructureerd en onprofessioneel uitziet.

Zorg ook dat je lettertypes bij elkaar passen. Sans serif fonts zorgen voor een moderne uitstraling. Vermijd over-the-top, kinderachtige of onprofessionele fonts zoals het voorbeeld bij tip 1.

4. Zorg voor een duidelijke call-to-action

Wat is een call-to-action (CTA)? Letterlijk vertaald is dit ‘oproep tot actie’. Dit zijn de knoppen die je vaak ziet zoals ‘koop nu’, ‘maak nu een afspraak’. Deze CTA maakt duidelijk wat jij wilt dat je bezoeker op je site of pagina doen.

De algemene regel is dat deze CTA ‘above the fold’ zit. ‘Above the fold’ is alles wat zichtbaar is op het scherm als de pagina geopend wordt zonder dat de bezoeker moet scrollen. Als je je CTA onderaan je pagina zet bestaat de kans dat je bezoeker hem zelfs nooit ziet.

Vermijd keuzestress bij je bezoekers: per pagina heb je één duidelijke CTA. Als bezoekers te lang moeten kiezen bestaat de kans dat ze je site verlaten zonder dat ze iets gekozen hebben.

website design regels
Vermijd dat je bezoekers te veel keuze hebben

5. Zet je contactinformatie op je site

Lijkt logisch, niet? Je zou ervan verschieten hoeveel websites dit over het hoofd zien of hun contactinformatie ergens diep begraven. Als je bezoekers moeten gaan zoeken naar een manier om je te contacteren mag je er zeker van zijn dat ze je nooit gaan contacteren.

Zorg dat volgende zaken er zeker op staan

  • Je telefoonnummer
  • Je bedrijfsadres
  • Je postadres (indien verschillend van je bedrijfsadres)
  • Emailadressen van de belangrijkste contactpersonen

Je kan ook een contactformulier aan je website toevoegen dat je bezoekers moeten invullen en versturen. Zelfs als je zo een formulier gebruikt is het belangrijk om toch je gegevens op je site te vermelden. Sommige bezoekers geven nu eenmaal de voorkeur aan bellen of rechtstreeks mailen. 

6. Vermijd autoplay

Video, audio of andere digitale media bieden zeker een meerwaarde op je site maar vermijd de auto play functie. Het kan het moeilijker maken voor je bezoekers om hun weg te vinden op je site, ze kunnen je CTA (zie tip 4) over het hoofd zien en het is in veel gevallen frustrerend voor je bezoekers.

Laat je bezoekers zelf kiezen wanneer ze video of audio afspelen.

7. Witruimte

Witruimte is de lege ruimte op je website en op je pagina’s. Dit betekent niet letterlijk dat ze altijd wit moet zijn maar wel leeg. Vroeger werd witruimte als verspilling van ruimte beschouwd. Je herinnert je misschien nog wel de sites uit de jaren ’90 of ’00 waarbij je gebombardeerd werd met info. 

Witruimte zorgt ervoor dat je website rust uitstraalt en beter leesbaar wordt. Laat voldoende witruimte tussen verschillende secties, afbeeldingen en teksten. Vermijd dat alles in elkaar overvloeit. 

voorbeeld van slechte witruimte
Voorbeeld van slecht tot geen gebruik van witruimte

8. Zorg voor een duidelijke navigatie

Zorg dat elke pagina er grotendeels hetzelfde uitziet op je site zodat je bezoekers niet de indruk krijgen dat ze opeens op een anders site terecht gekomen zijn. 

Verdeel je pagina’s ongeveer op dezelfde manier en gebruik dezelfde kleuren en lettertypes op heel je site. Als je bijvoorbeeld een sidebar gebruikt zorg dat deze op elke pagina aan dezelfde kant staat. 

Je homepagina kan eventueel, op gebied van layout, lichtjes afwijken van de rest van je site. Je homepage is je visitekaartje van je site. 

9. Je website is voor je bezoeker, niet voor jou

Dit klinkt misschien raar maar denk er even over na: wat heb je aan een site die je zelf geweldig vind maar waar je na verloop van tijd van merkt dat je geen verkopen hebt via je site, dat niemand met je contact opneemt of offertes aanvraagt. 

Denk na wat je wilt bereiken met je site en wat je wilt dat je bezoekers doen op je site. Pas hier je design op aan. 

Laat je site door vrienden, familie of collega’s bekijken en hou rekening met hun opmerkingen. 

Test de 3 seconden regels eens: laat je homepagina maximum 3 seconden zien aan iemand die je zaak of site niet kent. Vraag dan wat het doel van de site is en wat je verkoopt of levert. Als hij niet kan antwoorden moet je je design herbekijken. 

10. Proeflezen, proeflezen, proeflezen

Visuele website design regels zijn heel belangrijk maar onderschat het belang van je tekst niet. 

Schrijf- en typefouten ondermijnen je geloofwaardigheid en professionaliteit. Hier en daar een fout is natuurlijk geen ramp maar als je tekst vol -dt fouten, spellingsfouten en typefouten staat gaat het moeilijk zijn om je bezoekers ervan te overtuigen dat je oog voor detail hebt. 

Al heb je je gehouden aan alle website design regels, als je inhoud vol fouten staat ga je af als een gieter.

Conclusie

Een website maken is niet zomaar al de info en foto’s die je online wilt laten zien bij elkaar gooien. Je moet zorgen dat je een duidelijke, professionele site hebt waar je bezoekers aan uit kunnen, die vlot te lezen is en waarbij de bezoekers uiteindelijk gaan doen wat je wilt dat ze doen. Website design regels zijn er voor een reden. Hier is uitgebreid onderzoek naar gedaan en er is bewezen wat werkt. 

Niet iedereen heeft de technische bagage om deze elementen samen te voegen. 

Met deze tips kan je zeker zelf aan de slag. Wil je echter zeker zijn van een professioneel resultaat aarzel dan niet om een site door mij te laten maken.

 

Deel dit artikel

Protected by Security by CleanTalk