Waarom een website laten maken?

Dit is een veelgehoorde vraag bij webontwikkelaars. Je kan inderdaad op verschillende manieren zelf een website maken: er zijn tig verschillende (gratis) websitesbouwers te vinden op het internet en ook Wordpress kan je gratis krijgen. Dus waarom zou je iemand betalen om het voor je te laten doen? In dit artikel leg ik de voor- en nadelen uit van websitebouwers of zelf aan de slag gaan met Wordpress. 

Inhoudsopgave

heb ik een website nodig?
Waarom een website laten maken als je het ook zelf kan doen?

Dit is een veelgehoorde vraag bij webontwikkelaars. Je kan inderdaad op verschillende manieren zelf een website maken: er zijn tig verschillende (gratis) websitesbouwers te vinden op het internet en ook WordPress kan je gratis krijgen. Dus waarom zou je iemand betalen om het voor je te laten doen? 

In dit artikel leg ik de voor- en nadelen uit van websitebouwers en WordPress

Verschillen tussen websitebouwers en WordPress

Om te beginnen zal ik eerst uitleggen wat de verschillen zijn tussen een WordPress site en een websitebouwer.

Websitebouwers vind je in alle kleuren en maten. Over het algemeen worden websitebouwers aangeboden bij je hostingprovider (de firma die je de ruimte aanbiedt om je website te plaatsen). Verschillende hostingproviders bieden gratis websitebouwers aan om snel en gemakkelijk je website te bouwen.

WordPress is wat ze noemen een Content Managment System, kortweg CMS. Dit is een softwarepakket dat de inhoud van je site beheert waarbij je meerdere beheerders, schrijvers of redacteuren kan hebben. Op de achtergrond draait een database waar alles beheerd wordt. Dit softwarepakket draait ook op een hostingserver en moet zelf geïnstalleerd worden of wordt geïnstalleerd door je provider.

 

Voordelen van zelf aan de slag te gaan

Zelf aan de slag gaan kan soms goedkoper zijn dan een ontwikkelaar onder de arm te nemen.

Als je technisch aangelegd bent en je kan vlot overweg met je sitebouwer of WordPress dan is het sneller dan telkens te moeten wachten tot je ontwikkelaar je updates aan je site kan aanbrengen. 

Nadelen van zelf aan de slag te gaan
Sitebouwers

Het grote nadeel aan sitebouwers is het feit dat je er enorm afhankelijk van bent. Als je provider beslist om een andere sitebouwer te gebruiken of gewoon beslist om deze niet meer aan te bieden ben je je website kwijt.

Sitebouwers bieden ook veel minder mogelijkheden dan een CMS zoals WordPress. Je kan niet zomaar functionaliteit toevoegen zoals bij WordPress. 

Een loginfunctie voorzien voor je klanten is meestal niet voorzien bij een standaard sitebouwer.

De meeste sitebouwers bieden ook niet veel mogelijkheden als het gaat om design opties. 

Je site optimaliseren voor zoekmachines (Search Engine Optimization of SEO) is nagenoeg onmogelijk bij de meeste sitebouwers. Je hebt dus wel een site maar je krijgt hem met de beste wil ter wereld niet op pagina 1 van de zoekmachines.

Een sitebouwer wordt meestal ook op een gedeelde hosting (shared hosting) geplaatst waardoor je website niet heel snel zal zijn. Trage websites worden enorm afgestraft door zoekmachines zoals Google.

WordPress

Als je zelf aan de slag wilt gaan met een CMS zoals WordPress moet je rekening houden met een bepaalde leercurve om alles onder de knie te krijgen. Het is niet simpelweg wat knippen en plakken zoals een webbouwer. 

Omdat WordPress de meest gebruikte CMS ter wereld is moet je er rekening mee houden dat ze ook meer last hebben van aanvallen, bots en virussen. Je kan dit vergelijken met het verschil tussen Windows en Apple. Je site beveiligen is dus een must en dan moet je weten waar je mee bezig bent.

Beiden

Afhankelijk van het soort website dat je bouwt moet je site aan bepaalde wettelijke vereisten voldoen. Elke site moet sowieso een cookiebeleid en privacybeleid hebben. Wil je een webshop oprichten dan komen hier nog extra richtlijnen bij en je moet er rekening mee houden dat je voor de wet verantwoordelijk bent voor alle gegevens die je verzamelt van je klanten. Een goed geïnstalleerd SSL certificaat is dus enorm belangrijk.

SEO is heel technisch om juist te krijgen. Wil je dat je website gevonden wordt door zoekmachines zal je dus heel goed moeten weten wat je doet en waar je mee bezig bent. 

waarom een website laten maken
Er komt meer bij kijken dan je denkt.
Conclusie

Indien je gewoon een simpele website nodig hebt voor een persoonlijk project of een simpele blog kan je aan de slag met een websitebouwer. 

Heb je meer functies nodig, sla je gegevens op van je bezoekers dan is het beter, veiliger en sneller om een ontwikkelaar te zoeken. 

Wil je meer informatie over prijzen van WordPress websites dan kan je altijd hier eens kijken.

Deel dit artikel

Protected by Security by CleanTalk