Waarom is WordPress onderhoud belangrijk in 2021?

Dit is meer dan alleen een verkooppraatje.  Uit onderzoek blijkt dat ten minste 73,2% van de websites op internet kwetsbaar zijn voor aanvallen. Dat betekent dat een groot aantal van de meest bezochte websites op het internet het risico lopen gehackt te

Inhoudsopgave

waarom is wordpress onderhoud belangrijk

Dit is meer dan alleen een verkooppraatje.  Uit onderzoek blijkt dat ten minste 73,2% van de websites op internet kwetsbaar zijn voor aanvallen. Dat betekent dat een groot aantal van de meest bezochte websites op het internet het risico lopen gehackt te worden.
Als u eigenaar of beheerder bent van een website, moet u dit lezen. Het is een must-read voor elke eigenaar of beheerder van een WordPress website. Waarom is WordPress onderhoud belangrijk: het wordt volledig uitgelegd in dit artikel.

Wat is WordPress juist?

WordPress is een contentmanagementsysteem (CMS). CMS zijn softwaretoepassingen of reeksen van verwante programma’s die worden gebruikt om digitale inhoud te creëren en te beheren.

Het grootste voordeel van een content management systeem is dat u geen HTML of CSS expert hoeft te zijn. Een van de bekendste en meest gebruikte CMS is WordPress.

WordPress is het meest populaire content management systeem (CMS) dat door website-eigenaren wordt gebruikt. Elke dag worden er meer dan 500 nieuwe WordPress websites gemaakt.

Waarom is WordPress onderhoud belangrijk?

Het is een bijzonder slecht idee om een website te bouwen op een platform en hem vervolgens te vergeten. Het is makkelijk om hackers op een veilige afstand te houden als… u uw CMS versie regelmatig update.

Plugins

Het is belangrijk om deze plugins up-to-date te houden om maximale compatibiliteit en veiligheid te garanderen. Er zijn momenteel meer dan 55.000 plugins beschikbaar om te downloaden in de WordPress Plugin Directory. Elke dag worden er nieuwe toegevoegd.

Er is geen maximum aan het aantal plugins dat u kunt gebruiken op een WordPress website. Ik stel echter voor dat u alleen die plugins gebruikt die de functionaliteit van uw website verbeteren.

Te veel plugins kunnen meer problemen veroorzaken dan ze oplossen. In principe kunt u een onbeperkt aantal plugins installeren. Ik raad u dit echter sterk af. Als u te veel plugins installeert, wordt uw website trager en loopt u dus meer kans dat webmasters uw website als onveilig aanmerken. Bovendien kan een teveel aan plugins een veiligheidsrisico vormen voor uw website.
Ik raad u aan niet meer dan 20 WordPress plugins te installeren.

Als je een site door mij laat maken hou ik hier natuurlijk rekening mee en gebruik ik enkel de nodige plugins. Ik gebruik ook enkel plugins die actueel zijn en regelmatig updates krijgen. In veel gevallen kies ik ook voor de premium versie van een plugin.

Hackers

Hackers ontdekken en misbruiken kwetsbaarheden in websites zeer snel. Het laat ook zien hoe belangrijk het is om een bekwame webmaster voor u te laten werken. Zij weten wat ze doen, en dit is weer een voorbeeld van waarom het een slecht idee is om alles wat met uw website en/of online business te maken heeft zelf te doen.

Dit geldt ook voor plugins, of mini-programma’s of apps die een functie aan uw website toevoegen. Plugins zijn een essentieel onderdeel van WordPress. De meeste WordPress websites gebruiken er minstens één en vaak meerdere tientallen. Ze zijn vooral belangrijk voor het optimaliseren van uw site voor zoekmachines.

Hackers liggen op de loer in elke hoek van het web. WordPress is een van de meest gebruikte Content Management Systemen (CMS) op het web. Omdat het zo eenvoudig te gebruiken is, is het ook een geliefd doelwit voor hackers.

Waarom is wordpress onderhoud belangrijk
Hackers vallen gemiddeld elke 39 seconden een website aan
Bron: Patchstack

Back-ups

U moet regelmatig back-ups maken. Zonder weet u nooit wat u overkomt. Websites die vrij statisch zijn, soms ook wel ‘brochure sites’ genoemd, hebben voldoende aan maandelijkse back-ups. Plaatst u regelmatig nieuwe inhoud zoals foto’s of artikels op uw site raad ik aan om zeker wekelijks een back-up te nemen. Hebt u een webshop of een website die dagelijks aangepast wordt is een dagelijkse back-up een must. Er is niets zo erg als het werk van een volledige week zien te verwijden door een slecht back-up plan.

Database

Een website moet snel presteren. Een beetje hier en een beetje daar zal een grote prestatieverbetering opleveren. Vaak worden paginaversies aangemaakt wanneer wijzigingen worden aangebracht, maar ook in de database. Door uw database te onderhouden en schoon te houden, presteert hij beter en loopt u minder het risico dat bezoekers uw site wegklikken.

U kunt de laadsnelheid van uw website aanzienlijk verbeteren door een goed onderhoud van uw site. Het up-to-date houden van uw WordPress website is zeer belangrijk voor SEO voordelen. Uw website moet zo snel zijn als menselijkerwijs mogelijk is.

Waarom je WordPress onderhoud uitbesteden?

Uit onderzoek blijkt dat als onze website up-to-date, veilig en snel is, we gemiddeld 5 tot 10 minuten per dag op onze website zouden moeten doorbrengen. Dat komt neer op ongeveer 60 uur per jaar ofwel meer dan een volledige werkweek. En dan praten we enkel over het essentieel onderhoud, dan hebben we nog geen updates aan de site gedaan of backups genomen. 

Een volledige werkweek die geen winst oplevert maar je wel geld kost.

Buiten het feit dat er aardig wat tijd in kruipt moet je natuurlijk ook de nodige technische kennis hebben. Je plugins allemaal automatisch laten updaten is vragen om problemen. Dit durft in de praktijk wel eens je site volledig om zeep helpen.

Het is daarom van essentieel belang uw website zo goed mogelijk te beveiligen en deze voortdurend up-to-date te houden.

Ik bied verschillende onderhoudsplannen aan gaande van de basis voor ‘brochure sites’ tot een volledig all-in pakket waarbij je je totaal geen zorgen meer moet maken over je site. Alle info vind je op deze pagina

Deel dit artikel

Protected by Security by CleanTalk